Qui ha de donar d'alta els subministraments en un habitatge de lloguer?

¿Quién debe dar de alta los suministros en una vivienda de alquiler?

Article publicat per api.cat 15/07/2014:
http://www.api.cat/noticias/cuanto-cuesta-y-quien-debe-dar-de-alta-los-suministros-en-un-piso-de-alquiler/


Saber qui ha de donar d'alta de subministraments d'aigua i llum i quant costen és un dels temes que més controvèrsia generen en l'àmbit dels arrendaments. En IMOPRAT et llancem una mica de llum sobre aquesta qüestió.

Segurament, la majoria de pisos de lloguer que visitis hagin estat habitats per algú abans que tu, de manera que ja han de tenir els serveis donats d'alta i només necessiten un canvi de titularitat. No obstant això, si llogaràs un pis d'obra nova caldrà donar d'alta els serveis d'aigua, llum i gas, si té, cosa que costa uns diners, que com a mínim, farà que et preguntis: haig de pagar-ho jo o el propietari? i Quant costa?

Imagina que vols llogar un pis al Prat de llobregat, justament en un edifici recentment acabat de construir i els pisos del qual no tenen els serveis d'aigua i llum donats d'alta. En aquest moment necessitaràs saber quant costa donar d'alta els serveis bàsics i qui se suposa que ha de pagar aquest tràmit per a acabar de prendre la decisió sobre si t'interessa o no aquest lloguer.

Doncs bé, la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU) diu que el consum dels subministraments que portin comptador individual seran a càrrec de l'inquilí, i també diu que el propietari té l'obligació de lliurar un habitatge en condicions d'habitabilitat, però no especifica res sobre qui ha de donar d'alta els serveis.

A més, les empreses subministradores concedeixen l'alta a qualsevol client que aportació un títol per a ocupar l'habitatge, ja sigui  a l'inquilí amb el contracte d'arrendament, o al propietari. Per aquest motiu, és una qüestió negociable entre les dues parts. En molts casos el propietari accedeix a pagar-lo, però no sempre i farà falta arribar a un acord. Una solució habitual és pagar-ho a mig fer.

En qualsevol cas, per a donar d'alta el subministrament nou es necessita:

La Cèdula d'habitabilitat, i si l'habitatge és de nova construcció la Llicència Primera Ocupació o de Primera Obertura.
Certificat d'instal·lació de Baixa Tensió expedit per un electricista acreditat.
La Fotocòpia del DNI, Passaport o NIE.

Quant al cost, segons la comercialitzadora holaluz, els costos de donar d'alta el subministrament de la llum depenen de la distribuïdora i ascendeixen a 230€ aproximadament per una potència de 4’6 KW.

El cost de donar d'alta l'aigua i la instal·lació del comptador  dependrà de l'empresa municipalsuministradora i de si aquesta és de gestió pública, privada o mixta, encara que sol rondar entre els 120€ i els 300€. Aquest preu varia segons la categoria de l'habitatge, que classifiquen amb lletres bàsicament en funció del nombre de banys, lavabos i safaretjos que tingui l'habitatge i de si aquesta té jardí o terrassa amb sortida d'aigua. Quantes més fonts d'aigua tingui l'habitatge, més car és donar d'alta el subministrament. Els documents que has de presentar són pràcticament els mateixos que en el cas de la llum.

En cas que també necessitis donar d'alta el gas natural, has de saber que el preu, com en el cas de la llum, inclou diversos conceptes: Els drets d'escomesa fixats per la tarifa d'accés de gas i els drets d'alta que depenen de la Comunitat Autònoma, tots dos solen rondar els 200€ per a un pis estàndard.

Ara ja saps que donar d'alta els subministraments d'aigua i llum et costarà una mitjana de 400€, 200€ addicionals si també necessites gas, una quantitat que pot equivaler a una mensualitat, per la qual cosa val la pena negociar amb el propietari.

 
acolor.es - Diseño de paginas webbuscaprat.com - Guia comercial de el prat
aColorBuscaprat