Inverteix en un altre habitatge habitual i queda exempt dels guanys patrimonials en l'IRPF

Invierte en otra vivienda habitual y queda exento de las ganancias patrimoniales en el I.R.P.F.



Article publicat en Revista El Meu Prat desembre 2016


Hi ha temes fiscals relacionats amb l'habitatge que només donen peu a confusions.
Un d'ells és quan un contribuent queda exempt de declarar els guanys patrimonials després de la venda d'un immoble.  Mónica Nieto (API) ens ho explica de la forma més clara possible.

Quan una persona embeni un habitatge, pot obtenir un guany patrimonial que s'ha de declarar a Hisenda. Però aquest guany, podria quedar exempta d'impostos si els diners obtinguts per la venda, es reinverteix en la compra d'un altre habitatge habitual o en la rehabilitació de la qual vagi a tenir tal finalitat. “Se't pot presentar una gran oportunitat i que decideixis comprar abans de vendre. En aquest cas, t'interessa saber que també pots quedar exempt de declarar el guany patrimonial, sempre que la venda sigui abans dels dos anys de la compra i es destini la totalitat dels diners rebuts a cancel·lar la hipoteca que es va demanar per a adquirir el nou habitatge.”

Si no has aconseguit vendre abans dels dos anys, podries perdre l'oportunitat de quedar exempt d'haver de declarar els guanys patrimonials. “Si passen els 2 anys i el particular encara no ha venut, li pot compensar més rebaixar el preu i “malvendre” per a deslliurar-se de tributar pel benefici. Això sí, la conveniència de l'una o l'altra cosa és una cosa que s'ha de decidir amb els números sobre la taula i el degut assessorament professional.”

Altres maneres de quedar exempt del guany patrimonial:

- Quan reinverteixes tot el percebut per la venda d'un habitatge habitual en la compra d'un altre habitatge habitual. Si no es reinverteix la totalitat del cobrat, l'exempció seriosa parcial.
- Els majors de 65 anys que venguin el seu habitatge habitual, queden exempts de declarar el guany patrimonial.Els majors de 65 anys que venguin qualsevol bé (en aquest cas sí que pot ser una segona residència) i inverteixin els beneficis en una renda vitalícia a un termini mínim de 5 anys, tenen els primers 240.000 euros exempts de tributació.

 
acolor.es - Diseño de paginas webbuscaprat.com - Guia comercial de el prat
aColorBuscaprat