Impost de successions i donacions

Impuesto de sucesiones y donaciones

Si es renuncia a l'herència en favor d'un altre hereu es considera donació?



Després de la defunció del causant els cridats a heretar hauran d'acceptar o repudiar l'herència. En  alguns casos, l'hereu o hereus per un motiu o un altre decideixen renunciar a aquesta. En aquest sentit la repudiació a l'herència es pot realitzar de dues formes diferents.

- En el primer dels casos, els anomenats a herendar poden renunciar a l'herència de manera pura i simple, això significa que no suposa la transmissió del dret a succeir per part de l'o dels renunciants, és a dir, l'hereu o hereus quan renuncien no el fan a favor d'altres coherederos.

- En el segon supòsit, l'anomenat o els cridats a heretar poden renunciar a l'herència en favor d'un altre o altres pel que no es considera pròpiament una renúncia si no una cessió de part de l'herència.

Aquest segon supòsit és el que ens interessa a brodar en aquest post en relació a la Senctencia dictada pel Tribunal de Justícia del País Basc (sentència 22/2021 de 19 Ena.2021, REc. 479/2020),per la qual cosa considera que la renúncia dels fills de la nua propietat a favor de la mare és considerada una donocaicón en tota regla i per tant haurà de tributar per això.

A la defunció del causant, e testador institueix hereus de la nua propietat als fills mentre que l'esposa vídua rep l'usdefruit. Quan els fills i la vídua van acceptar l'herència en aquest mateix acte es va produir per part dels fills la renúncia a la nua propietat en favor de la seva mare.

En aquest sentit, el Tribunal Superior de Justícia del País Basc entén que es produeix l'acceptació d'herència per part dels fills i de la mare pel que la renúncia en benefici d'un altre coheredero, és aquest rosteixo de la mare, ha de ser considerada una donació perquè ja s'ha acceptat l'herència, encara que en el mateix acte es renunciï a favor d'un altre hereu.

La renúncia de l'herència a favor d'un altre, quedarà subjecte al pagament de l'impost de successions i a l'impost de donacions, així com a la liquidació de l'impost de plusvàlua municipal perquè s'ha renunciat a l'herència, que s'entén acceptada, cedint-la-hi a un altre sent aquest acte una donació.

Si es rebutja a l'herència sense eder a un altre, és a dir, de manera pura i simple l'o els que renuncien a l'herència, mai han adquirit els béns de l'herència i per tant no s'encuenran subjectes a l'obligació de liquidar cap impost ni se li podrà exigir els deutes que tingués el mort. La part a la qual ha renunciat l'hereu o hereus passarà als altres coherederos pel seu propi dret.

Cal recordar que l'impost de suscesiones i donacions és un tribut la competència del qual pertanys a les Comunitats Autònomes pel que cada territori tindrà un tipus impositiu podent establir-se bonificacions i reduccions en cada cas.

 
acolor.es - Diseño de paginas webbuscaprat.com - Guia comercial de el prat
aColorBuscaprat