Què té més avantatges fiscals comprar o llogar?

Què té més avantatges fiscals comprar o llogar?

L’habitatge segueix sent rellevant a l’hora de fer la declaració de l’IRPF, tot i que cada vegada té menys pes. Amb l’última reforma fiscal, l’habitatge perd, en certa manera, atractiu fiscal per la retallada de les deduccions que es podien aplicar tant en la compravenda com en el lloguer d’habitatges. Llavors, avui dia què convé més fiscalment, comprar o llogar? Vegem-ho!



Sembla que s’està reactivant la compra d’habitatges, en part gràcies que els bancs han tornat a concedir préstecs hipotecaris. Encara així, els lloguers segueixen sent la primera opció per a moltes persones. I per a mostra, un botó: a Catalunya, els lloguers representen el 75% dels nous contractes signats al llarg del 2104.

Si t’estàs plantejant llançar-te a comprar un pis a Tarragona o anar a viure de lloguer i vols conèixer la fiscalitat de cada cosa, hauràs de tenir en compte alguns factors clau.

1. La deducció per compra d’habitatge habitual

Aquesta deducció tenia molt pes fiscal però ja solament se la poden aplicar aquells que compressin abans de l’1 de gener del 2013. Si vas comprar el teu pis a Girona amb anterioritat a aquesta data, pots deduir-te fins al 15% sobre una base imposable màxima de 9.040 euros anuals, la qual cosa podria significar una devolució de fins a 1.356 euros.

Però si estàs valorant per comprar ara, ja no pots comptar amb aquesta deducció, tret que visquis al País Basc o Navarra, comunitats que sí que mantenen aquesta deducció sense tenir en compte la data de compra.

2. La deducció per llogar

Una deducció també important però menys substanciosa que l’anterior. Aquest és l’últim exercici en què els inquilins poden aplicar-se la deducció estatal pel lloguer a la seva declaració de la renda amb un màxim del 10,05% per una base imposable inferior als 24.107 euros. Imaginem que, vius de lloguer a Barcelona, pagues 800€ al mes i compleixes amb els requisits. Llavors, podries (segons les particularitats de cada cas) deduir-te fins a 964,80 euros.

Però si estàs valorant llogar ara, ja solament podràs comptar amb la deducció autonòmica, que ésdiferent en cada cas. A Catalunya, podries deduir-te el 10% del lloguer si ets menor de 32 o majors de 65 anys, amb un màxim de 300 euros, (600 euros en el cas de família nombrosa).

3. L’IVA d’un habitatge nou

Des de l’entrada en vigor de la nova reforma fiscal al gener de 2014, si compres un habitatge nou pagaràs més IVA, que ha passat del 4 al 10%. I si realitzes obres de renovació, l’impost també augmenta des del 4 al 10%. En els habitatges rehabilitats, l’IVA ascendeix del 8 al 21%.

4. Les despeses que es dedueixen

Els que més despeses es poden deduir són els propietaris d’habitatges en lloguer, que no els inquilins, però aquest tema el deixem per un altre post.

Si el que vols és comprar-te una casa perquè sigui el teu habitatge habitual, et convé saber que alguna despesa podràs deduir-te. Es tracta dels interessos i assegurances obligatòries vinculades a la hipoteca, deduïbles sempre que es tracti de l’adquisició d’un habitatge habitual.

I si t’has quedat amb algun dubte tècnic, et recomanem consultar la pàgina que l’Agència Tributària ha destinat a l’habitatge.


Publicado en Api By Anna Gaya On May 6, 2015
http://www.api.cat/noticias/CA/que-te-mes-avantatges-fiscals-comprar-o-llogar/

 

 
acolor.es - Diseño de paginas webbuscaprat.com - Guia comercial de el prat
aColorBuscaprat