NOVETAT S'estableixen noves limitacions en els contractes de lloguer d’habitatge signats els últims 5 anys

NOVETAT S'estableixen noves limitacions en els contractes de lloguer d’habitatge signats els últims 5 anys

DECRET LLEI 50/2020, de 9 de desembre, de mesures urgents per estimular la promoció d'habitatge amb protecció oficial i de noves modalitats d'allotjament en règim de lloguer (Entrada en vigor 13/12/2020)

El Diari oficial de la Generalitat de Catalunya va publicar el passat divendres 11 de desembre l’aprovació d’un nou Decret-Llei que modifica la Llei 11/2020, de 18 de setembre, de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatge i també incorpora una nova modalitat d’allotjament en règim de lloguer.

• El Decret-Llei entra a limitar la possibilitat d’incrementar la renda amb les despeses de lloguer en aquells contractes que han estat objecte d’arrendament dins dels 5 anys anteriors a l’entrada en vigor de la Llei.
S'afegeix un nou apartat a l'article 9 de la Llei amb el núm. 3 amb el següent redactat: o “3. En els contractes d'arrendament d'habitatges que han estat arrendats dins els cinc anys anteriors a l'entrada en vigor d'aquesta llei, és nul el pacte que obliga la part arrendatària a l'assumpció de despeses generals i de serveis individuals que no havien estat previstos en el contracte d'arrendament anterior.” Aquest nou apartat determina la nul·litat de qualsevol pacte en contra del que s’estableix la norma, de manera que té caràcter imperatiu.

Malgrat la claredat del text, us detallem aquells supòsits més habitual en anteriors contractacions:

• Contractes on NO es va preveure la repercussió de les despeses:  

  • ​No es poden repercutir en les noves contractacions
• Contractes on SÍ es va fer constar que les despeses eren a càrrec de l’arrendatari fentne el desglossament individualitzat:
  •  Sí es poden repercutir en les noves contractacions.
• Contractes on SÍ es va fer constar que les despeses eren a càrrec de l’arrendatari, si bé NO se’n va fer el desglossament individualitzat: 
  • Caldria agafar l’import total abonat per l’arrendatari en el moment inicial de la contractació –l’aplicació de l índex de competitivitat no ha tingut cap efecte pràctic- i detraure’n l’import corresponent a les despeses en el moment inicial de la contractació. L’import que en resulti serà la renda base de l’arrendament a la què caldrà sumar-hi l’import de les despeses a data actual.
 Contractes on l’import de la renda està per sobre de l’índex:
▪ S’aplicarà l’índex mig i caldria procedir en la forma exposada en els anteriors apartats, segons s’hagi fet o no constar la repercussió de les despeses en el contracte anterior.

• S’incorpora la capacitat de les administracions públiques i les entitats del sector públic que, per les funcions que tenen atribuïdes, disposen de dades i documentació relatives a rendes de lloguer d'habitatges, l’obligació de cedir-les a requeriment de l'administració competent per a l'exercici de les tasques del règim de control i sancionador que estableix la Llei 18/2007, de 28 de desembre, del dret a l'habitatge en matèria de contenció de rendes.
 

 
acolor.es - Diseño de paginas webbuscaprat.com - Guia comercial de el prat
aColorBuscaprat